Alle ruimte om kwaliteiten te ontplooien

Andika Hangyi, vroege vogel en groepshulp

‘Alle ruimte om kwaliteiten te ontplooien’

Andika Hangyi opent de kinderopvang aan de Kraneweg en geeft muzieklessen aan de peutergroepen en op de buitenschoolse opvang op andere locaties. ‘Het is fantastisch om te zien hoe goed muziek past in een pedagogische aanpak.’

‘Daar is de muziekjuf’

‘Muziek is een passie van mij. Tijdens mijn studie heb ik me verdiept in muzisch-agogische vakken. Ik ben aangenomen als opener van de kinderopvanglocaties, maar kon ook direct invallen als muziekjuf. Spelenderwijs instrumenten ontdekken begint met iets kleins als een triangel. De manier waarop je het metaal vasthoudt, verandert ook het geluid. Vasthouden en tegelijkertijd tikken is in het begin ook nog best moeilijk. Het belangrijkste vind ik dat de kinderen vrij muziek mogen maken.’

Vroege vogel

‘Sommige kinderen moeten nog een beetje wakker worden. Anderen schieten gelijk het keukentje in, lekker spelen. Ik ben de eerste om kinderen en hun ouders ’s ochtends te begroeten. Het is dus erg belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen bij mij. Ik voel zo goed als ik kan aan waar een kind – maar ook de ouder – behoefte aan heeft op zo’n moment. Meestal vormt het afscheid een belangrijk moment: even knuffelen met papa of mama en als het nodig is neem ik de kleine dan over op de arm. En zwaaien. Hoe jong een kind ook is, zwaaien vinden ze allemaal leuk.’

Aandacht

‘Werken met kinderen is iets waar ik heel blij van word. Het is dan ook fijn dat we zoveel mogelijk op vaste dagen, bij vaste groepen worden ingepland. Ik zorg ervoor dat ik van elk kind weet hoe hij of zij zich voelt. Wanneer ze allemaal aan de tafel zitten met een stukje fruit, draag ik ze over aan de pedagogisch medewerker. We bespreken elk kind. Nemen eventuele bijzonderheden door. En ik laat ze met een gerust hart achter.’

Kennis verdiepen

De cursus die ik heb gevolgd over communiceren via muziek, heet “introduction course music therapy”. Dat heb ik zelf voorgesteld, locatiecoördinator Marieke van der Laan zag het als een mooie kans. Op deze manier verdiep ik niet alleen mijn eigen kennis, maar verweef ik ook steeds meer pedagogiek in mijn muzieklessen.’