Elke dag een lach

Rob Lotz, chauffeur

‘Elke dag een lach’

Rob rijdt vijf dagen in de week kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar van en naar de buitenschoolse opvang. ‘Ik lach elke dag weer om hun verhalen. Ze beginnen al te vertellen voordat je ze goed en wel in de gordels hebt zitten.’

Een typische werkdag

‘Ik ben graag een half uur eerder al op mijn werk. Even met collega’s de dag doornemen en een kop koffie drinken voordat ik de auto start. Door heel Groningen haal ik vervolgens de kinderen op. Al voordat ze goed en wel in de gordels zitten, komen er hele verhalen uit. Ik luister graag, vraag ze naar hun dag en grap gezellig mee. Wanneer ik ze aflever bij de bso, neem ik de tijd om eventuele bijzonderheden met de begeleiding door te nemen.’

Stint

‘Voor de kortere ritjes laat ik de auto staan. Met de Stint – een soort elektrische bolderwagen – is elke rit een feestje voor de kinderen. De bak biedt ruimte aan zo’n tien kinderen en is goedgekeurd voor het fietspad.’

Plannen

‘Elke week krijg ik mijn rooster. Soms start ik ’s ochtends al, dan breng ik de kinderen van de vroege opvang naar school. Daarna ben ik dan een paar uurtjes vrij. Ik werk alle doordeweekse middagen. Volgens een duidelijke planning rijd ik langs de basisscholen. Die houd ik zo goed mogelijk aan, hoewel er altijd wel eentje te laat is. Dan hebben ze het laatste uur gym – niet iedereen is dan zo snel met zijn spulletjes weer inpakken.’

Eerlijk

‘Een medewerkster was de kinderen prachtig aan het schminken. Andere kinderen zaten geduldig te wachten, ik had nog tien minuten voordat ik weer weg moest. Zal ik jou anders schminken, vroeg ik aan het meisje vooraan in de rij. Dus ik kleuren en lijntjes zetten. Vijf minuten later zie ik datzelfde meisje weer voorbijkomen met een gepoetste snoet. Had ze met water zoveel mogelijk schmink weer van haar gezicht gehaald. Twee andere kleintjes keken me meewarig aan. Nee, zij wilden niet door mij geschminkt worden.’